Ücret tavanını kitapla deldiler

Ozan Ömer Kadüker – Özel okulların kitap ücretlerini açıklamasıyla veli şikâyetleri de gelmeye başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre okullar, 2024 – 2025 eğitim öğretim yılı için en fazla yüzde 56,89 zam yapabildiler. Maliyetlerinin arttığını kaydeden okullar, bu oranı çok düşük bulduklarını dile getirmişlerdi. Kayıtlar bittikten sonra kitap ücretlerini açıklayan okulların yaptıkları zamlar “Eğitim ücretinin farkını kitaplardan çıkartıyorlar” yorumlarına neden oldu. Oysaki MEB, yönetmelikte yaptığı son değişiklikle önümüzdeki eğitim yılından itibaren özel okullarda bakanlık tarafından dağıtılan ücretsiz ders kitaplarının okutulmasını zorunlu hale getirdi. Ancak yönetmeliğe rağmen okullar, yüzde 150’leri aşan oranlarda zam yaparak 50 bin TL’ye varan ücretlerle kitap satışlarına devam ediyor. Bu durum, bu yıl da MEB’in dağıttığı kitaplar yerine her okul kendi kitabından ders işlemeye devam edecek yorumlarına sebep oluyor. 

Okulları şikâyet ediyorlar 

Veliler, okulları CİMER’e ve MEB’e şikâyet ederken birçok imza kampanyası da başlatıldı. Kitap ücretleriyle ilgili görüş aldığımız Özel Okul Velileri Platformu temsilcileri, şunları söyledi: “Özel okul velilerinin kitapları alma zorunluluğu yok. Durumdan muzdarip veliler, bulundukları il, ilçe milli eğitim müdürlüklerine şikâyette bulunabilir veya Ticaret Bakanlığı bünyesinde yer alan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na başvurabilirler. Ayrıca veliler, okullarına yönetmeliğin ilgili maddesini de ekleyerek kitap almak istemediklerini belirten bir e-posta gönderip bu yazılı delil ile Tüketici Hakem Heyetleri’ne gidebilirler.” 

Kayıttan sonra açıklandı 

Bir özel okulun kitap listesinde ders, okuma, İngilizce kitapları, soru bankaları başta olmak üzere 56 farklı yayın bulunuyor. Toplam ücret ise 40.000 TL olarak belirlenmiş. Bu durumda her kitap ya da yayına ortalama 700 TL’lik bir ücret düşüyor. Tabii hepsi aynı rakam olmayabilir. Ancak okulun listesinde bulunan bazı kitapların, online platformlarda 100 TL’ye satıldığı görülüyor. 

Veliler, kitap ücretlerine gelen zamlar kadar, bazı okullarda ücretlerin kayıt yaptırıldıktan sonra açıklanmasına tepki gösteriyor. Bu konudaki görüşler şöyle:  

■ 11. sınıf öğrencisi için 39.555 TL kitap parası ne oluyor? Geçen yıl 18.000 TL’ydi. 

■ Piyasadan toplasan 5.000 TL yapmayacak kitapları 40.000 TL’ye satıyorlar. 

■ Geçen yıl okul ücretinin yüzde 12,5’i olan kitap ücreti bu yıl yüzde 25 civarı.  

■ Okul fiyatları ile boğuşurken kitap ücretleri çarptı. 2 çocuk için 70.000 TL. 

■ Özel okulların kitap ücretini kayıttan sonra istemesi engellenmeli. Kaydı garantiye aldıktan sonra okul ücreti gibi fahiş kitap parası isteyenler var. 

Çöpe gidiyordu

Kolejlerin kitap satışı geçen yıl da tartışma konusuydu. Milliyet’in 27 Ağustos 2023’te ‘Kitapsızlar’ başlığıyla gündeme getirdiği ‘Kitapların kullanılmadan geri dönüşüme satılması’ konusu üzerine MEB harekete geçmişti. 30 Ağustos’ta inceleme başlatıp, kitapların kullanılması talimatını veren MEB, 16 Şubat 2024’teki yönetmelik değişikliğiyle de özel okullarda okutulacak kitaplara ilişkin, “Bakanlıkça onaylanan ders kitaplarının
okutulması esastır” hükmünü getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir